Innovation Powerhouse
Het innovation Powerhouse is gerealiseerd door een zeer gewaardeerde samenwerking van Atelier van Berlo, Eugelink Architectuur & De Bever Architecten.
De voormalige energiecentrale van Philips in Eindhoven, is getransformeerd tot het Innovation Powerhouse, een ecosysteem voor de creatieve industrie. Een plek waar ontmoeting, co-creatie, inspiratie, innovatie centraal staat en tegelijkertijd het ruwe en brute karakter van de energiecentrale omarmt.
De voormalige energiecentrale is een iconisch gebouw op Strijp-T, een voormalig Philips industrieterrein. De centrale is in vier fases gebouwd tussen 1953 en 1972, en leverde door het stoken van kolen, gas en olie elektriciteit aan de Philips fabrieken en later de binnenstad van Eindhoven.
Designbureau VanBerlo is initiatiefnemer van de transformatie. In de zoektocht naar een nieuwe vestiging zocht VanBerlo niet enkel een eigen kantoor, maar een locatie waar een ecosysteem voor de innovatieve industrie zou kunnen ontstaan. In een steeds digitalere wereld hebben ze een sterk geloof in de kracht van een fysieke plek, waar ontmoeting, co-creatie en innovatie centraal staan. Het behoud van de originele architectonische kwaliteiten en het vertalen van de visie van VanBerlo stonden centraal in het ontwerp.
Dwars door het pand is een centrale straat gecreëerd, die nu de kern van het gebouw vormt. Hier kunnen de bedrijven elkaar ontmoeten, inspireren, evenementen organiseren en samenwerken. Een 50 meter lange lichtstraat brengt licht tot in de kern en vestigt de aandacht op de originele ruwe betonnen structuur. Om ontmoeting tussen bedrijven te stimuleren zijn de wanden richting deze kern zo transparant mogelijk gehouden.
Door een wijziging in energieproductie (van kolen naar olie) is de hoge centrale middenbeuk van het originele ontwerp nooit afgebouwd. In 5 meter brede hoogbouw hingen op 28 meter hoogte de kolenstortkokers. Geïnspireerd op de originele tekeningen hebben we met een stalen verticale tuin de origineel bedoelde symmetrie voltooid. Deze stalen verticale tuin met vergaderruimtes, glazen lift en vluchtroute volgt in haar belijning en ritmiek het originele ontwerp. Het open, transparante en voornamelijke groene uiterlijk is een hint naar de toekomstige duurzame energie productie. Aan de achterkant wordt de symmetrie voltooid door een strak gedetailleerde moderne glazen uitbouw.
Deze specifieke interventies geven het pand zijn hedendaagse en innovatieve karakter. De overige ingrepen zijn subtiel gehouden om het originele industriële karakter te behouden en versterken. Hierbij was veel aandacht voor duurzaamheid, waardoor het gebouw nu een A+ energie label heeft.
Oplevering | 2018 |
Projectteam | Atelier van Berlo i.s.m. Eugelink architectuur & De Bever Architecten |
Opdrachtgever | Geva Vastgoed |
Bouwkunding aannemer | Geva vastgoed |
Fotograaf | Tycho Merijn |